Време е да разкажеш своята история

Вярвам, че във всеки от нас се крие история, която заслужава да бъде разказана. Щом си тук, на тази страница, явно и ти мислиш така. Писането е необятен свят, за който понякога е нужно само едно изречение и доза смелост.

Готов ли си да поемеш към това пътешествие навътре към себе си?

Ако отговорът е „да“, ще се радвам да бъда до теб, докато правиш своите първи крачки. Най-универсалният съвет, който мога да дам на всеки начинаещ автор, е да се влюби в процеса на писане и да му се отдаде напълно. Според мен добър писател се става с четене на много книги, с писане и с откриването на добър редактор. Е, това са и първите ми насоки към теб.

Защо да работиш с мен?

Работата с ментор (консултант по текста) е танц, който се танцува от двама. За да се получи добър резултат, е важно двете страни да си паснат, както и да се научат да комуникират помежду си. За мен времето, което отделям като художествен редактор, е от голямо значение, затова се старая да подбирам внимателно авторите, с които работя.

На първо място преглеждам откъс от текста, за да видя дали мога да бъда полезна. На второ място преценявам дали ще ми бъде приятно да работя с този текст, тъй като често писането и редакцията отнемат доста време, през което ще се наложи да си общуваме. Ако се харесаме взаимно, стартира и съвместният ни път. Когато работя с чужд текст, давам всичко от себе си така, както бих се раздала за собствените си творби.

Зад гърба си имам четири издадени книги, като всяка от тях ме научи на различни уроци. Дадоха ми незаменим опит, който ще споделя с теб. Изкарала съм няколко курса по творческо писане в България. След това се насочих към курсове в чужбина. Имах щастието да се запиша на онлайн лекции при автори като Дан Браун, Маргарет Атууд, Салман Рушди, Ейми Тан, Нийл Геймън и други. Но най-важното, което правя, е да чета. Много. Така продължавам да се развивам всеки ден.

Писането е като живота – учиш се цял живот. И точно в това е магията. Никога не ти омръзва…

ЗАПИШИ СВОЯ ЧАС

Онлайн консултация с Даян Шаер

Цена: 30 лв Времетраене: 40 минути Начини на плащане: банков път, Изипей, Еконт

Пакет „Ментор“

Пакет „Ментор“ е подходящ за всеки от вас, който е готов да бъде отдаден, постоянен и търпелив в процеса на писане и създаване на своята бъдеща творба. 

Бях ментор на една млада авторка, чиято книга излезе след близо година съвместна работа. Отне ни доста време, комуникация и редакция, но резултатът беше повече от прекрасен.

Когато Надежда Динева ме потърси, за да работим заедно по „Орденът на скорпионите“, имаше точно една написана страница от романа. Всичко останало бе в главата ѝ. Разбрахме се да ми я прати, за да дам обратна връзка. Щом прочетох написаното, осъзнах че нямам търпение да започна работа по книгата. Така стартира нашата съвместна дейност, която завърши щом книгата бе издадена и отпразнувана подобаващо.

При издаването на „Има ли места в Рая?“ започнах работа с редактор – Васил Койнарев, както и с художествен редактор – Радослав Гизгинджиев. С Радослав обсъждахме цялостното звучене на книгата, доразвихме героите, засилихме драматургията на текста, добавихме чисто нови сцени и пренаписахме първоначалния финал. С Васил се фокусирахме върху редакцията на романа – стараехме се да изчистим повторенията, да коригираме неяснотите по текста, да отстраним смисловите грешки. Двамата работиха по различен начин и имаха различна функция за романа, което ми даде поглед над техниките им.

Няколко години по-късно си дадох сметка, че искам да бъда художествен редактор и да помагам на млади автори да съживят своите книги и да ги доведат на бял свят.

Автори, с които е работила Даян Шаер: