Казвам се Даян Шаер, поне по документи. Имам две имена – едно официално и едно не съвсем. Когато съм се родила, майка ми настоявала да ме кръстят Даян. Баща ми ѝ угодил, но още щом се прибрали от родилното, започнал да ме нарича Яра.

Яра на арабски означава „любима“, а фамилията ми Шаер – „поет“. Едва години по-късно разбрах за скритата символика в имената ми. Приех го като знак и подарък от Съдбата.

Дете съм на родители от смесен брак, което разшири светогледа ми още от малка. Пиша от дете. Това, в комбинация с живописното ми детство – ту в Сирия, ту в България, даде основа на първия ми роман „Има ли места в Рая?“. След като книгата излезе през 2015 година, вече бях напълно убедена, че не искам да се занимавам с нищо друго.

Обичам четенето. Това е едно от хобитата ми, ако мога да го нарека така. Писането и четенето на книги са нещо като кислорода в моя живот. Често ме молят за книжни препоръки. Ще споделя с вас три любими заглавия, които може да си отмъкнете още сега: „Балада за Георг Хених“ на Виктор Пасков, „Изворът“ на Айн Ранд и „Любов“ на Елиф Шафак. Гарантирам ви, че няма да съжалявате.

Обожавам библиотеките. Това е първото, което поглеждам щом вляза в нечий дом. Книгите говорят много повече за домакина, отколкото която и да е друга вещ. Обожавам и книжарниците. Редовно ги посещавам, а още щом прекрача прага, ме облива вълна на спокойствие. Там винаги кротко ме очакват толкова много светове.

Какъв човек съм?

Мечтател, приключенец, пътешественик, гражданин на света. Но също така съм и домошар, интроверт, особняк. Обичам да оставам сама с белия лист и да творя с часове без никой да ме прекъсва. После обичам да изчезна някъде с приятели – най-често на палатки в планината или на морето. Любимо ми е да заспивам под звездното небе и да се събуждам от шума на вълните.

С две думи – непредсказуема съм и около мен винаги е интересно. (Е, не знам дали семейството ми ще е на същото мнение, ако го питате.)

Нещо за финал – вярвам в мечтите. Те ни водят напред към най-чистите и щастливи места. Пожелавам ви мечти.

Ваша, Даян Шаер

Медия

Радио БНР интервюта

Епизод от подкаста Свърхчовекът

Интервюта