Два филма, които трябва да преживеете…

Ал Пачино и Робърт Де Ниро – две имена, които оставят незабравима пътека от филми зад себе си. Две легенди. Две светила в киното дали своя принос в света на седмото изкуство. Дълго мога да изреждам каква голяма следа са оставили в моя живот, и не само в моя, но това не е публикация за самите тях, а за двата филма, които искам да ви препоръчам. Затова сега ще се фокусирам върху тях.

Филмите, които съм избрала да споделя с вас, са по действителен случай, отразяващи съдбите на хора, които са оставили неповторима следа в света. Дали с положителен или отрицателен нюанс, ще решите Вие. За мен това бяха много силни филми и истории, които препоръчвам, не само заради блестящата актьорска игра, но и заради внушителните съдби, които филмовата лента заснема.

Първият филм, на който попаднах преди месец бе „Не познавате Джак“„You don’t know Jack“ в главна роля Ал Пачино, отразяващ живота на така известния Джак Кеворкян. Това е биографична драма, засягаща множество морални и етични въпроси. Режисьорът Бари Левинсън се фокусира върху максимално доближаване на лентата към действителния живот на д-р Кеворкян. Сюжетът се върти около периода в живота на Джак, когато той създава своята машина за евтаназия „Mercytron“ или т. нар. „Машина на милосърдието“. Осенен от идеята колко много неизлечимо болни пациенти има, които искат да сложат край на своя живот, но не могат поради етични проблеми и табута поставени в обществото, той решава да счупи тези бариери и да помогне на хората по света. С тази негова система докторът осигурява безболезнена смърт на редица боледуващи, които не желаят да са бреме на своето семейство и на себе си. През годините Джак Кеворкян асистира на 130 самоубийства.

(на снимката: вляво Ал Пачино; вдясно Джак Кеворкян)

Във филма са отразени истинските имена на неговите пациенти. Кеворкян има практиката да заснема хората, с които разговаря за взетото им решение. Снима ги и в последните им мигове, когато те осъзнато го молят да ги отърве от техните болки. Така той се защитава в съда, че не е убиец, а човек, който облекчава живота на стотици хора. По този начин се появява и името му „Д-р Смърт“. Защитавайки правото на евтаназия той бива подлаган на най-различни нападки, затвор, публичен линч и много други неща, които ще видите във филма.

(Ал Пачино е… Джак Кеворкян)

„Не познавате Джак“ ме накара да се замисля над много различни въпроси, накара ме да се поставя на мястото на всеки един персонаж, който беше отразен във филма. Блестяща игра на Ал Пачино, който е известен с това, че подбира ролите си много внимателно като търси в тях сложен образ, дълбочина, метаморфоза. В този филм определено ще усетите всичко изброено. Ще се насладите и на героинята на Сюсан Сарандон, която му партнира по много интересен начин в тази история.

Вторият филм, който препоръчвам да гледате е на същия режисьор и се казва „Магьосникът на лъжите“„The Wizard of Lies„. Бари Левинсън отново се насочва върху биографична драма на не по-малко известния Бърнард Мейдоф, който се свързва с мащабната криза на Уолтстрийт през 2008 година. За главна роля Левинсън се доверява на Робърт Де Ниро. Отново блестящ избор на кастинга – в лентата ще се насладите и на участието на Мишел Пфайпфър, която му партнира като съпруга на световноизвестният брокер. (Де Ниро и Пфайпфър може да видите заедно и във филма „Коза Ностра“.)

(на снимката: вляво Бърнард Мейдоф и съпругата му Рут Мейдоф; вдясно Мишел Пфайпфър и Робърт Де Ниро)

„Магьосникът на лъжите“ отразява аферата, развиваща се в разгара на световната финансова криза през 2008 година. Бърнард Мейдоф създава измама за 65 милиарда долара чрез своята фирма и бива осъден на 150 години затвор. Измамата е известна под името „Схемата на Понзи“. Термин, с който се обозначава незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори.

Филмът отразява стъпка по стъпка живота на семейство Мейдоф и как изборът на един човек може да рефлектира върху съдбите на всички останали членове от това семейство. Много силна и поучителна история, същевременно тежка и бележеща не само живота на фамилията Мейдоф, а и на хилядите хора, измамени от Бърнард, който е загубил всичките им пари и спестявания, вложени в неговата фирма. Сред инвеститорите от цял свят са измамени големи банки и известни частни лица. Бърнард е бил считан за много уважаван член на множество групи, немалко пъти е наричан стълб на „Уолтстрийт“. Чрез своята блестяща репутация той завлича: най-голямата италианска банка „Уникредито“, японската „Номура“, френската „БНП Париба“ и други. Сред пострадалите известни личности се оказват Стивън Спилбърг, Мортимът Цукерман и много други.

https://www.youtube.com/watch?v=AfDheHahDIU

Филмът завършва с нестандартно: с въпрос, който героят на Де Ниро задава и оставя публиката да отговори.

Историята определено насочва към множество теми за размисъл, както набляга и върху силата на отношенията между хората, между семействата. Отразява неща като доверие, отговорност, любов, истина, лъжа и как те могат да рефлектират върху цялостното ни съществуване.

И двата филма са много интересни . Усеща се, че отразяват реални истории. Актьорите успяват да пренесат зрителят в разгара на случващото се.

Ако публикацията ви е харесала, ще се радвам да я споделите 🙂

Ако гледате някои от изброените филми, ще се радвам да се включите с коментар под статията за вашето мнение.

Приятно гледане!

Даян

Вашият коментар